ASKE 

Aske fra vedfyring pakkes godt inn i bæreposer som knytes med dobbel knute. 

Kastes det løs aske i beholderne, får renovatørene askestøvet rett i ansiktet når de tømmer hos deg! Aske skal kastes som RESTAVFALL og kun pakket godt inn i pose. Dette gjelder også avfall fra støvsugere og slipemaskiner.

Du må selvfølgelig forsikre deg om at asken er helt avkjølt før den havner i beholderen.

BATTERIER OG LYSPÆRER/ LYSRØR

I juletiden bruker vi mer batterier og lyspærer enn ellers. Samle dette på et praktisk sted, i en boks eller et nett. Neste gang du skal på butikken kan du ta disse med – alle dagligvarebutikker som selger batterier og lyspærer skal ta i mot disse gratis og sørge for at de blir sendt til gjenvinning, Batterier inneholder fremdeles energi når de er oppbrukt og skal ikke kastes i restavfallet.

 

 

BLEKKPATRONER

Mange flotte julekort blir skrevet ut på printeren før jul – ofte så mange at blekkpatronene blir tomme. Blekkpatroner skal behandles som farlig avfall. Lever de brukte patronene til butikken når du kjøper nye, eller til en gjenvinningstasjon. Kanskje refillbare patroner er aktuelt neste gang du skal skifte patroner

BOBLEPLAST
Sorteres som plastemballasje. Gøy å smelle med før det sorteres – så tar det også mindre plass.

Bobleplast er også fint å ta vare på videre – det kan brukes til å pakke ned julepynt eller til innpakning av nye (jule-)gaver.

ELEKTRISK

Julebelysning, lysslynger, rettetangen som tar tatt kvelden i julestria, dippedutter av alle slag – uansett hvor stor eller liten elektronikken er, kan den inneholde gasser, oljer eller andre miljøgifter. Lever derfor alt inn til gjenvinning.

Du kan levere alle elektriske produkter gratis til butikker som selger produktet du har, også om det er et annet merke. Og du kan levere alt elektrisk gratis til alle gjenvinningsstasjoner.

FYRVERKERI
Ubrukt fyrverkeri  (udetonert fyrverkeri) leveres tilbake til en butikk som selger fyrverkeri.

Fyrverkeri som er brukt kastes i restavfallet eller leveres som restavfall på gjenvinningsstasjonen.

Husk: Ta med deg fyrverkerirester etter oppskytning slik at de ikke forsøpler i naturen. Ta #5forhvalen samtidig og plukk med deg andre fyrverkerirester og søppel som ligger igjen etter nyttårsfeiringen.

GAVEINNPAKNING
Glanset julegavepapir skal kastes i restavfallet. Denne typen julepapir inneholder store mengder leire og fargestoffer, og lite papirfibre. Glanset gavepapir kan derfor ikke gjenvinnes til nytt papir, men blir forbrent og gjenvunnet til lys og varme.

Gråpapir med eller uten farge og mønster (kraftpapir, resirkulert papir, naturpapir) og avispapir kan sorteres sammen med papiret.

Gavebånd, tau, hyssing, tape, isoporkuler og annen gavepynt kastes i restavfallet (eller ta vare på det til neste års julegaver).

JULEMATRESTER

Ha en dag i julen med juletapas! Bruk julematrestene til lunsj eller ha juletapas som en av julemiddagene.

Har du rester av julekaker til overs etter julen kan disse brukes til for eksempel bunnen i en ostekake eller som strø til tilslørte bondepiker. Søk etter julemat og rester på nettet, og finn mange flotte oppskrifter.

Det som ikke kan spises opp kastes i matavfallet. Bruk sansene – lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den.

JULETRÆR
Naturlige juletrær kan leveres som hageavfall på gjenvinningsstasjonen. Vi plasserer også ut en del containere for innsamling av naturlige juletrær mot slutten av romjula.

Juletrær i plast holder seg like fint år etter år. Ønsker du likevel å kvitte deg med det, skal det leveres som restavfall på gjenvinningsstasjonen – men forsøk gjerne å gi det bort før du tar turen til gjenvinningsstasjonen.

Det kan være farlig å brenne juletreet i peisen og mange brannutrykninger i januar er resultat av brenning av juletre i peisen. Veden i juletreet er ennå fuktig og fuktig ved brenner dårlig, lager mer sot i pipeløpet og øker faren for pipebrann. I tillegg inneholder barnåler mye kvae som har høyt energiinnhold og dermed oppnår høy temperatur; i mange tilfeller så høy at den kan antenne sot- og tjærebelegget i skorsteinen

RIBBEFETT OG SMULT

Ikke hell fett eller olje i toalettet eller vasken. Dette kan tette rørene og tiltrekke seg blant annet rotter.

La stekebrettet stå til det blir kaldt etter at ribben er stekt (eller at pinnkjøttet trekt). Skrap av fettet og legg det i matavfallet.

Flytende fett og oljer helles over i en kartong eller flaske, teipes igjen og kastes i matavfallet.

Fettet kan du også ta vare på og eventuelt fryse det ned. Bruk det i matlagingen, som til sauser, ovnsbakte poter, potetstappe og hjemmelaget rødkål.

SNØ- OG GLITTERSPRAY

Spraybokser med drivgass og tomme spraybokser sorteres som farlig avfall.

Farlig avfall kan samles opp og leveres nærmeste gjenvinningsstasjon.

STEARINLYSRESTER

Rester av stearinlys kan smeltes om til nye lys. Om du ikke gjør dette selv, kan lysrester leveres på Gjenbruket  som lager flotte tennbriketter, eller i en av kirkene på Lillehammer. (Lillehammer kirke, Søre Ål  og Nordre Ål kirke) som sender restene til Knausen Lysstøperi i Berkåk. 
 

TOMME FLASKER, GLASS OG BOKSER

Er det bokser og flasker med pantemerke, kan du ta disse med og pante neste gang du er i butikken.

Emballasje av glass og metall det har vært mat, drikke eller andre husholdningsvarer i da du kjøpte det, kan sorteres som glass- og metallemballasje.

Produkter av glass og metall, som kopper, drikkeglass, gryter og vaffeljern, skal ikke leveres som glass- og metallemballasje.

VEDNETT OG JULETRENETT

Nettet rundt juletrær og vednett legges i restavfallet. Selv om det kan se ut som plast skal det ikke sammen med plastemballasjen.

Disse nettene kan skape problemer i sorteringen videre og blir heller ikke materialgjenvunnet.

ANNEN JULETE SORTERING

Pappesker, blader/magasiner, årskalenderen for året som er gått, julekort og til/fra-lapper sorteres som papir.

Knuste julekuler av plast og glass legges i restavfallet.

Adventskalenderen i papp kan sorteres i papiret. Er det sjokoladekalender med både plast og papir skal den i restavfallet, eller du kan skille den fra hverandre og sortere med papiret og i plastemballasjen.