Matavfallsposene deles ut to ganger pr år. I bladet GLØR Informerer finner du en kupong som kan byttes i en pakke med matavfallsposer. Trenger du flere poser enn 100 stk pr. år - kan dette kjøpes i de fleste dagligvareforretninger. 


Hvorfor vi har valgt å gå over til matavfallsposer av plast? 
Plast som havner på avveie og i naturen er et stort problem noe det er viktig å ta tak i. Vi må også jobbe for å redusere unødvendig bruk av plast.

Så er det en rekke dilemmaer og avveininger som må gjøres når valg skal tas.

Når det gjelder matavfallsposene er årsaken til at vi har byttet ut papirposene  først og fremst brukervennlighet.  Vi vet at økt brukervennlighet øker utsorteringen av matavfallet, og det er dette som har veid tyngst når valget falt på plast. Vi ser at det fortsatt havner for mye matavfall  i restavfallet, og ønsker å endre dette.

For oss har det vært viktig at de er laget av resirkulert materiale, og således er det plast som har «levd et liv før» og som vi nå sørger for kommer inn i et riktig kretsløp, og ikke havner på avveie. Posen skal heller ikke skape problemer i Mjøsanlegget som GLØR leverer matavfallet til. Plastposene sorteres ut i anlegget, og blir energigjenvunnet i Eidsiva sitt anlegg på Trehørningen, den havner ikke i naturen.

Bioposer er ikke noe alternativ i et biogassanlegg som Mjøsanlegget, de blir som tyggegummi når de varmes opp, og skaper store problemer for kverner og rør og mye manuelt arbeid for å få dette fjernet. Så den typer poser som er laget av mais eller ris egner seg kun for kompostering,  der er imidlertid ulempen at man får klimagassutslipp (hovedsakelig metan som er 21 ganger  kraftigere klimagass enn CO2) og ikke får nyttegjort gassen til drivstoff, slik Mjøsanlegget gjør.